Starterslening: je eerste koophuis wél betaalbaar

Heb je je droomhuis gezien, maar kun je hiervoor net niet genoeg lenen bij de bank? Dan biedt de Starterslening financiële ruimte. Deze lening sluit je af naast je gewone hypotheek via je (nieuwe) gemeente.

De Starterslening is ook goed te combineren met een doe-het-zelf hypotheek, maar niet bij alle aanbieders. Bekijk in het overzicht met aanbieders waar je deze lening kunt afsluiten met je doe-het-zelf hypotheek.

Aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Hieronder heb ik de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen Starterslening

  • Je kunt circa €30.000 meer lenen (dit bedrag verschilt per gemeente).
  • De eerste 3 jaar betaal je geen rente en aflossing. Je hebt dus lage maandlasten.
  • Na 3 jaar betaal je de maandlast die past bij je inkomen van dat moment.

Nadelen

  • Alleen voor de aankoop van je eerste eigen woning.
  • De lening wordt niet door iedere gemeente aangeboden en per gemeente verschillen de voorwaarden (voor welke doelgroep, welke woningen, welke inkomens). Bekijk hier of jouw (nieuwe) gemeente de Starterslening aanbiedt.
  • Je gewone hypotheek én de Starterslening moeten met NHG afgesloten worden. Beide leningen moeten dus voldoen aan de voorwaarden van NHG. Je betaalt twee keer de afsluitkosten voor NHG (1% van het hypotheekbedrag). Deze kosten zijn wel aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
  • Je betaalt afsluitkosten voor de Starterslening (€750). Ook deze kosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
  • De rente die je betaalt voor de Starterslening is hoger dan de marktrente. Bekijk hier de actuele rente voor een Starterslening.

Kom je net tekort voor je droomhuis én verwacht je de komende jaren een inkomensstijging? Dan is de Starterslening een mooie manier om toch nu dat huis te kopen.

Let erop dat het hele aanvraagproces voor je hypotheek langer wordt.

Je moet eerst de Starterslening aanvragen en akkoord van de gemeente krijgen (duurt gemiddeld 3 weken). Daarna begin je met de aanvraag voor je doe-het-zelf hypotheek. Hou hier rekening mee bij de ontbindende voorwaarde voor de financiering in het koopcontract. Ik zou deze periode minimaal op 6 tot 8 weken zetten.

.

Meer weten over de doe-het-zelf hypotheek? Lees dan ook:
Pas op voor deze 10 hypotheekverlagers
Door energiebesparing een hogere hypotheek

.