Samen een huis kopen

Als je samen een huis koopt is het belangrijk om na te denken over wat er financieel gebeurt als één van beiden overlijdt. Ben je niet gehuwd dan kan de helft van jullie huis naar de kinderen of ouders van de overleden partner gaan. De kans is dan groot dat je de woning moet verkopen. Dit is gelukkig te voorkomen door jullie partnerschap vooraf goed te regelen.

Welke keuzes heb je?

  • Samenwonen zonder samenlevingscontract
  • Samenwonen met samenlevingscontract
  • Gehuwd of geregistreerd partnerschap

Elke keuze heeft consequenties voor het erven en de hoogte van de erfbelasting. Hieronder zet ik de verschillen voor je op een rij.

Samenwonen zonder samenlevingscontract

Wanneer je samenwoont zonder afspraken hierover op papier te zetten dan erven jullie niets van elkaar. Als één van beiden overlijdt dan gaan al zijn bezittingen (een half huis, spaargeld, auto) naar de wettelijke erfgenamen. Dit zijn vaak de kinderen of ouders van de overleden partner. Zij zullen een flink bedrag aan erfbelasting moeten betalen en daarvoor moet het huis vaak verkocht worden.

Met een testament kun je regelen dat je partner wél de halve woning en ander vermogen erft. Maar zonder notarieel samenlevingscontract ziet de Belastingdienst jullie niet als partner en kun je niet profiteren van de hoge erfvrijstelling van bijna €640.000. Dat betekent dat je over de waarde van de halve woning (en de rest van de erfenis) 30% tot 40% erfbelasting moet betalen. Bij een woningwaarde van €250.000 is dat al bijna €45.000 aan erfbelasting. Pas als jullie meer dan 5 jaar samenwonen ziet de Belastingdienst jullie als partners voor het erfrecht.

Samenwonen mét samenlevingscontract

Met een notarieel samenlevingscontract ziet de Belastingdienst jullie al na 6 maanden als partners. Er moet dan in het contract wel staan dat jullie een wederzijdse zorgplicht hebben. Als partner kun je dan gebruik maken van de hoge erfvrijstelling van bijna €640.000 én een laag tarief voor de erfbelasting.

Als je in het samenlevingscontract een verblijvingsbeding opneemt dan erft de partner alle gezamenlijke bezittingen. Het huis komt dan in bezit van de achterblijvende partner, zonder (veel) erfbelasting. Alle persoonlijke bezittingen gaan nog steeds naar de wettelijke erfgenamen (kinderen, ouders). Wil je dit anders regelen dan is ook hier een testament een goede oplossing. Een notarieel samenlevingscontract met twee testamenten kost circa €500.

Gehuwd of geregistreerd partnerschap

Als jullie kiezen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap dan is er wettelijk meteen veel geregeld. Jullie zijn direct elkaars erfgenaam en partners voor de erfbelasting. Bij overlijden van één van beiden wordt de woning (en hypotheek) helemaal eigendom van de achterblijvende partner.

In veel gemeenten kun je op bepaalde dagen gratis trouwen of het partnerschap registreren. Dit is een low budget manier om alles wettelijk goed te regelen voor de woning en (toekomstige) kinderen. Maar je kunt er samen natuurlijk ook een duur en uitbundig trouwfeest van maken.

Wanneer jullie alle bezittingen gezamenlijk willen laten zijn dan kies je voor gemeenschap van goederen. Wil je hier een andere verdeling in maken dan kies je voor huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. Ook dit kun je weer combineren met een testament.

.

Als je niet gehuwd of geregistreerd partner bent is het dus belangrijk om zaken goed vast te leggen. Dit voorkomt een hoop financiële ellende in een periode waarin ook al veel verdriet is.

.

Meer weten over de doe-het-zelf hypotheek? Lees dan ook:
Jouw hypotheek in 2018
Woonlastenverzekering – zin of onzin?

.