Met een schenking je woning kopen

Een woning in de Randstad is door de hoge huizenprijzen voor veel starters niet te betalen. Maar ook voor een woning buiten de dure gebieden moet je een behoorlijk bedrag aan eigen geld meenemen. Je kunt nog maar 101% van de woningwaarde in je hypotheek lenen, terwijl de kosten koper rond de 6% zitten. Dat betekent dat je gemiddeld €12.000 spaargeld moet gebruiken om de aankoopkosten te betalen. Met een schenking van je ouders komt je droomhuis sneller in zicht.

Belastingvrij

Over een ontvangen schenking moet je schenkbelasting betalen. Maar gelukkig zijn er manieren om deze belasting te voorkomen of verlagen.

Jaarlijks

Ieder jaar kun je van je ouders €5.320 belastingvrij ontvangen. Je mag zelf kiezen waar je dit bedrag aan besteedt. Ontvang je het bedrag van iemand anders dan is dit bedrag tot €2.129 onbelast.

Once in a lifetime

Ben jij (of je partner) tussen de 18 en 40 jaar? Dan kun je gebruik maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling.

  • Dit kan een bedrag zijn van maximaal €25.526 wat je van je ouders ontvangt. Dit hele bedrag kun je vrij besteden. Als je van deze vrijstelling gebruik maakt, vervalt de jaarlijkse vrijstelling van €5.320.
  • Of het kan een bedrag zijn van maximaal €100.000 wat je van iedereen mag ontvangen. Dit bedrag moet je gebruiken voor aanschaf/onderhoud/aflossing van je eigen woning. Ook hier vervalt de jaarlijkse vrijstelling van €5.320. De schenking mag wel over meerdere jaren (maximaal 3 aaneengesloten) verspreid worden.

Eenmalig is ook echt eenmalig (per schenker). Als je het bedrag van €25.526 hebt ontvangen van je ouders kun je later niet nog een bedrag voor je eigen woning belastingvrij ontvangen van je ouders (wel van een andere schenker). Schenkingen van ouders worden gezien als één schenking, ook als de ouders gescheiden zijn.

De schenking voor je eigen woning die je dit jaar ontvangt moet je uiterlijk in 2019 helemaal besteed hebben. Dit moet je schriftelijk kunnen bewijzen.

.

Als je een schenking kunt krijgen voor de aankoop van je nieuwe woning, dan geeft dit een hoop financiële ademruimte. Zorg wel dat je de belastingregels volgt anders kunnen er dure naheffingen volgen.

.

Meer weten over de doe-het-zelf hypotheek? Lees dan ook:
Starterslening – je eerste koophuis wél betaalbaar
Pas op voor deze 10 hypotheekverlagers

.