Looptijdrente: vind de allerlaagste rente

Online zijn er vele overzichten te vinden van de actuele hypotheekrentes. De laagste rente kiezen wordt zo wel heel gemakkelijk. Maar wist je dat er een manier is om een nog lagere rente te vinden? Kies de hypotheek met de laagste looptijdrente en je betaalt maandelijks nog minder voor je hypotheek. Lees verder en ontdek hoe je de allerlaagste rente in de markt vindt.

Wat is looptijdrente?

De looptijdrente is de gemiddelde rente tijdens de hele looptijd van je hypotheek. Deze kan dus lager zijn dan de aanvangsrente. Wanneer je geen gebruik maakt van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), heeft je hypotheek risicoklassen met renteopslagen. In welke risicoklasse je valt hangt af van de verhouding tussen de hoogte van je hypotheekschuld en de waarde van je woning. Hoe hoger de risicoklasse, hoe hoger de renteopslag. Wanneer je schuld lager wordt in verhouding tot je woningwaarde kun je in een lagere risicoklasse komen. En dan betaal je ook een lagere rente.

Rekenvoorbeeld:
Je koopt een woning voor €250.000 en hebt een hypotheek nodig van €240.000. De verhouding is dan 240000/250000=96%. Bij de geldverstrekker kun je dan zien in welke risicoklasse je valt en welke aanvangsrente daarbij hoort.

Hoe kom je in een lagere risicoklasse?

Je kunt in een lagere risicoklasse komen als je schuld lager wordt en/of de waarde van je woning stijgt.
De waarde van je woning kan stijgen door marktontwikkelingen of door verbouwingen. Om in een lagere risicoklasse te komen moet je deze waardestijging aantonen met een taxatierapport.
Heb je een annuïtaire of lineaire hypotheek? Dan los je elke maand automatisch een stukje van je schuld af. Ook door zelf extra af te lossen kun je je hypotheekschuld verlagen.

Sommige geldverstrekkers plaatsen je automatisch in een lagere risicoklasse als je schuld lager wordt. Bij andere geldverstrekkers moet je dit zelf in de gaten houden en doorgeven. En er zijn geldverstrekkers die de renteopslag pas verlagen aan het einde van je rentevastperiode. Belangrijk dus om hier goed naar te kijken als je een hypotheek uitzoekt.

Hoe vind je de laagste looptijdrente?

Omdat de geldverstrekkers verschillende risicoklassen gebruiken is het lastig vergelijken. Gelukkig is er sinds kort een site in de lucht die deze vergelijking voor je maakt: looptijdrente.nl. Hier kun je snel zien wat de aanvangsrente is en wat de looptijdrente is. Zo kun je dus gemakkelijk de allerlaagste hypotheekrente vinden.

.

Meer weten over de doe-het-zelf hypotheek? Lees dan ook:
NHG – wel of niet doen?
Rentemix: ga voor lage rente én zekerheid

.