Slagen voor je kennistoets

Als je een doe-het-zelf hypotheek wilt afsluiten zal je moeten slagen voor de verplichte kennistoets. Lees in dit artikel hoe dit werkt en hoe je je goed voorbereidt. Zo wordt je kans om de slagen al een stuk groter.

Wanneer je een doe-het-zelf hypotheek wilt afsluiten moet je dus verplicht een kennis- en ervaringstoets doen. De toezichthouder AFM heeft hiervoor gekozen omdat een hypotheek een financieel product is met veel impact. Als je samen met je partner een hypotheek afsluit moet je ook beiden slagen voor de kennistoets.

Hoe ziet de toets eruit?

Iedere geldverstrekker mag een eigen kennistoets gebruiken. Er is geen standaardtoets. Wel zie je bepaalde onderwerpen in elke toets terugkomen. De test bestaat uit 15 tot 20 meerkeuze vragen. Soms moet je de toets binnen een bepaalde tijd (bijv. 30 minuten) afgerond hebben. Er worden vragen gesteld over:

  • de verschillende hypotheekvormen
  • de hypotheekrente
  • de hypotheekrenteaftrek
  • overwaarde en restschuld
  • oversluiten
  • de risico’s

De meeste vragen toetsen je hypotheekkennis. Vaak is er één ervaringsvraag bij die toetst of je al een keer eerder een hypotheek hebt afgesloten.

Soms zie je in de toetsen dat de vragen lastig geformuleerd zijn, zoals “een belangrijke fiscale consequentie van een lineaire hypotheek is dat door de afnemende hypotheekschuld de verschuldigde rente steeds minder wordt waardoor de renteaftrek steeds lager wordt“. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. De vraag is gewoon of je bij een lineaire hypotheek steeds minder rente betaalt en dus minder aftrek hebt. Ja dus.

Voorbereiden op de toets

Door je vooraf goed te verdiepen in de theorie van hypotheken vergroot je de kans dat je slaagt én dat je een passende hypotheek uitkiest. Een goede manier is het volgen van mijn online training. Daarin worden alle onderwerpen behandeld die van belang zijn bij het afsluiten van een hypotheek. En dus ook alle onderwerpen die in een kennistoets gevraagd zullen worden.

De AFM heeft een Financiële Kennistest waarmee je kunt toetsen hoe je kennis van hypotheken is. Let op, dit is niet de officiële kennistoets, hoewel sommige bemiddelaars deze wel zo gebruiken. Het geeft je in ieder geval inzicht waar je nu staat met je hypotheekkennis.

Bij de meeste bemiddelaars moet je eerst de hypotheekaanvraag starten voordat je de kennistoets kunt doen. Bekijk in dit overzicht de actuele tarieven van alle bemiddelaars zodat je gemakkelijk de goedkoopste kunt vinden.
De kennistoets van Hypotheek24 kun je wel online doen zonder eerst de aanvraag te starten. Na de toets ontvang je via de mail je score en de vragen en antwoorden.
Ook de kennistoets van de ABN-AMRO (20 toetsvragen) kun je online doen zonder eerst persoonlijke gegevens in te moeten vullen.
Twee goede manieren om je hypotheekkennis te testen.

Gezakt en nu?

Als je een te lage score haalt op de toets wordt je door de bemiddelaar afgeraden om zelf een hypotheek af te sluiten. Bij sommige bemiddelaars mag je de test vaker doen. Je kunt dan net zo vaak de test doen tot je geslaagd bent. Maar als je niet in één keer slaagt, weet je blijkbaar onvoldoende van hypotheken om het helemaal zelf te doen. Kies dan in ieder geval voor een vorm van begeleiding bij het afsluiten van je doe-het-zelf hypotheek.

Bij enkele bemiddelaars (bijv. Independer) kun je de test niet opnieuw doen. Je kunt dan alleen nog via een hypotheekadviseur de hypotheek afsluiten. Dan is het dus geen doe-het-zelf hypotheek en betaal je advieskosten.

Zorg dus dat je goed voorbereid aan de kennistoets begint.

.

Meer weten over de doe-het-zelf hypotheek? Lees dan ook:
Zo versnel je je hypotheekaanvraag
Woonlastenverzekering – zin of onzin?

.