Je hypotheek in 2018

Op 1 januari 2018 veranderen er een aantal zaken rondom hypotheken. Dit kan een reden zijn om toch nog dit jaar een woning te kopen. Maar voor anderen kan het juist voordelig zijn om nog even te wachten op het nieuwe jaar.

Het lijkt nog ver weg, maar voor je het weet zitten we alweer aan de oliebollen. Tijd dus om nu in actie te komen. Om te beginnen met het lezen van dit blog waarin alle wijzigingen op een rij staan.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Wanneer partners beide een inkomen hebben wordt nu 60% van het laagste inkomen meegeteld als inkomen voor je hypotheek. Hoe meer inkomen je hebt hoe hoger de hypotheek die je kunt afsluiten. Vanaf 2018 wordt er 70% van het laagste inkomen meegenomen. Gemiddeld betekent dit dat je €10.000 meer kunt lenen.

Ben je tweeverdiener en kom je nu net tekort? Dan kan het slim zijn om nog even een paar maanden te wachten met de aankoop van je woning.

Nog maar 100% van de woningwaarde

Vanaf 1 januari 2018 kun je nog maar 100% van de waarde van je woning meenemen in je hypotheek. Dat betekent dat je alle andere kosten (hypotheek, notaris, overdrachtsbelasting, etc.) op een andere manier moet betalen. Dit kun je doen met je spaargeld of je sluit er een persoonlijke lening voor af. Nadeel van een persoonlijke lening is de hogere rente (gemiddeld 5%) en de hogere maandlasten (door de kortere looptijd).

Nu kun je nog 101% van de woningwaarde financieren in je hypotheek. Dit kan een reden zijn om toch nog dit jaar die leuke woning te kopen.

Meer dan 100%

Moet je bij jouw nieuwe woning kosten maken voor ‘noodzakelijke woningverbetering’ (bijv. funderingsherstel)? Dan mag je vanaf 1 januari 2018 de financieringskosten wél meenemen in je hypotheek. Ook als je hierdoor boven de 100% van de woningwaarde uitkomt.

Restschuld niet meer aftrekbaar

Als je je huidige woning verkoopt met een restschuld dan is de rente die je betaalt over die restschuld nu nog 10 jaar aftrekbaar. Vanaf 1 januari vervalt deze regeling. Dan is de hypotheekrente die je betaalt over je restschuld niet meer aftrekbaar. Dit kost je jaarlijks toch honderden euro’s aan hypotheekrenteaftrek.

Een goede reden om nog dit jaar de overstap te maken naar de volgende eigen woning.

Hogere hypotheek binnen 10 jaar

Wanneer je een rentevastperiode kiest die korter is dan 10 jaar, dan krijg je nu een lagere hypotheek dan wanneer je je rente 10 jaar of langer vastzet. Banken moeten dan rekenen met een fictieve rente van 5% in plaats van de werkelijke rente van rond de 2%. Hierdoor lijken je maandlasten hoger en krijg je minder hypotheek.

Vanaf 2018 rekent de bank met de werkelijke lagere rente wanneer de rentevastperiode korter is dan 10 jaar én de hypotheek binnen deze rentevastperiode is afgelost. Dit kan interessant zijn voor oversluiters en senioren.

.

Verschillende nieuwe regelingen dus. Afhankelijk van jouw situatie kan dit reden zijn om de aankoop van je woning te versnellen of nog even uit te stellen. Bereken het effect op jouw persoonlijke situatie goed door (of laat dit doen), zodat je de juiste keuzes gaat maken.

.

Meer weten over de doe-het-zelf hypotheek? Lees dan ook:
Door energiebesparing meer lenen
Met een schenking je droomhuis kopen

.