Door

energiebesparing een hogere hypotheek

Oudere woningen zijn vaak sfeervolle woningen en daardoor erg gewild op de huizenmarkt. Wat niet gewild is zijn de hoge energiekosten die vaak bij deze oude woningen horen. Tijd voor een pakket energiebesparende maatregelen dus: isolatie, HRketel en nu je toch bezig bent ook een set zonnepanelen op het dak. Door de lagere energierekening verdien je je investering weer terug. Goed voor je beurs én voor het milieu.

Hoe financier je deze energiebesparing het beste?

Subsidie voor energiebesparing

Het mooiste is natuurlijk als je gratis geld krijgt voor je energiebesparing en dat kan via subsidie. Via de Energiesubsidiewijzer kun je snel vinden welke subsidie je in jouw (nieuwe) woonplaats kunt krijgen. Maar met subsidie krijg je slechts een deel van de kosten retour. De rest van je investering moet dus ergens vandaan komen.

In je hypotheek

Bij meerdere hypotheekverstrekkers is het mogelijk om een extra bedrag te lenen voor energiebesparende maatregelen. Wanneer de energiebesparende maatregelen voldoen aan de voorwaarden kun je een hypotheek krijgen tot maximaal 106% van de woningwaarde (ipv maximaal 101% zonder energiebesparende maatregelen). Waarschijnlijk stijgt de waarde van je woning door deze maatregelen. Als je dit met een taxatie kunt aantonen, mag je tot 106% van die hogere waarde lenen.

Bij het verstrekken van een hypotheek wordt naast de woningwaarde ook gekeken naar je inkomen. Als je een hogere hypotheek krijgt voor energiebesparende maatregelen, heb je voor de eerste €9.000 geen extra inkomen nodig. Met hetzelfde inkomen kun je dan dus een hogere hypotheek krijgen. Je (gezamenlijk) inkomen moet hiervoor wel minimaal €33.000 zijn.

Deze extra ruimte in je hypotheek mag je natuurlijk alleen aan de energiebesparende maatregelen besteden. De bank reserveert het bedrag voor de energiebesparende maatregelen in een bouwdepot. Pas als je de aankoopbewijzen overhandigt, keert de bank het bedrag aan je uit.

Nieuwbouw

Bij een nieuwbouwwoning of een bestaande woning met A++-label mag je bij meerdere hypotheekverstrekkers €9.000 extra lenen bij een (gezamenlijk) inkomen van minimaal €33.000. Daarvoor hoef je geen extra energiebesparende maatregelen te treffen. De woning is immers al energiezuinig waardoor je lagere maandlasten hebt. De grens van maximaal 101% van de woningwaarde blijft gewoon van kracht.

Bij een zogenaamde NulopdeMeter-woning (energieneutraal) mag je zelfs €25.000 extra lenen als je (gezamenlijke) inkomen minimaal €33.000 is.

Energielening

Als jouw maatregel voor energiebesparing niet bij de 106%-maatregelen zit of je kunt het niet binnen je hypotheek financieren, dan kun je ook een speciale energielening afsluiten. Er zijn verschillende aanbieders van energieleningen, dus kijk goed welke lening jouw energie bespaarmaatregel accepteert en natuurlijk naar de voorwaarden en rentepercentages. Op de Energiesubsidiewijzer vind je naast de subsidies ook een overzicht van de energieleningen die in jouw woonplaats aangeboden worden.

Reken in ieder geval goed door wat de terugverdientijd is van diverse manieren voor energiebesparing. En als je ervoor moet lenen neem dan ook de kosten van de lening mee in deze berekening. Daarna is de keus aan jou of je deze investering wil doen, voor je beurs en/of het milieu.

Als je gebruik wilt maken van de mogelijkheid om een hogere hypotheek te krijgen door energiebesparende maatregelen, zoek dan een hypotheekverstrekker die dit aanbiedt. Niet elke hypotheekverstrekker doet dit en soms zijn er afwijkende voorwaarden. Even navragen bij de hypotheekverstrekker voorkomt teleurstellingen.

.

Meer weten over de doe-het-zelf hypotheek? Lees dan ook:
Wat is voor jou de beste rentevastperiode?
Zo slaag je voor je kennistoets

.