5 belangrijke tips bij het afsluiten van een doe-het-zelf hypotheek

Wanneer je hebt besloten om zelf je hypotheek te gaan afsluiten, ga je de komende tijd veel belangrijke beslissingen nemen. Natuurlijk de beslissingen die elke hypotheekafsluiter moet maken: welke hypotheekvorm kies ik, hoelang zet ik m’n rente vast, hoeveel wil ik maximaal lenen. Voor een hypotheek doe-het-zelver komen er nog een paar beslissingen bij: welke geldverstrekker en aanbieder kies ik?

Onderstaande tips gaan je helpen om de beste hypotheek en aanbieder te kiezen.

1. Is een doe-het-zelf hypotheek geschikt voor je?

Misschien heb je er al goed bij stil gestaan en weet je dat dit een goede keuze voor je is. Als je nog twijfelt of de doe-het-zelf hypotheek wel bij je past, doorloop dan deze beslisboom. Dan weet je of het slim is om zelf je hypotheek af te sluiten. Of dat je het beter met begeleiding kunt gaan doen. Dat geeft je meer zekerheid, ook voor de lange termijn.

2. Kies een aanbieder die bij je past

Niet alle aanbieders van doe-het-zelf hypotheken bemiddelen voor alle doelgroepen. Er zijn aanbieders die geen aanvragen accepteren van bijvoorbeeld zelfstandigen, doorstromers of flexers. Andere aanbieders bieden alleen annuïtaire hypotheken aan en geen lineaire. Bekijk het overzicht met alle doe-het-zelf hypotheek aanbieders om een aanbieder te kiezen die bij jouw situatie past.

3. Kies de beste voorwaarden

Wat voor jou de beste voorwaarden zijn is helemaal afhankelijk van je situatie. Voor de één kan een lange offerteperiode heel belangrijk zijn omdat het nieuwbouwproject nog moet starten. Voor een ander is de mogelijkheid tot veel boetevrij aflossen heel belangrijk omdat er de komende jaren een riante gift verwacht wordt.

Bekijk daarom goed de verschillende voorwaarden en bepaal welke voor jou belangrijk zijn. Je zult zien dat diverse hypotheken dan al afvallen en de keuze gemakkelijker wordt.

4. Sluit voordelig af

Er zijn een paar aanbieders van doe-het-zelf hypotheken die het je gemakkelijk maken om online de hypotheken op rente en voorwaarden te vergelijken. Independer en Hypotheek24 nemen in deze vergelijking ook hypotheken mee van geldverstrekkers die ze niet zelf aanbieden. Hierdoor krijg je een goed overzicht en kun je gemakkelijk zoeken naar de hypotheek met de voorwaarden die jij belangrijk vindt én de laagste rente.

Als je weet bij welke geldverstrekker je je hypotheek wilt afsluiten, kun je in het overzicht bekijken bij welke aanbieder je dit het voordeligst kunt doen.

5. Bereid je goed voor

Als je graag wilt dat de aanvraag snel verloopt zodat je binnen twee weken bij de notaris zit, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Zorg dat alle documenten klaar liggen die de geldverstrekker nodig heeft om je hypotheekaanvraag te accepteren. Vraag vast de werkgeversverklaring op, start de aanvraag voor je overlijdensrisicoverzekering en onderzoek welke taxateur je wilt inschakelen.

Nog meer tips voor een snelle hypotheek vind je in mijn blog over ‘hypotheekversnellers‘.

.

Meer weten over de doe-het-zelf hypotheek? Lees dan ook:
De 7 voordelen van een doe-het-zelf hypotheek
Beslisboom: is de doe-het-zelf hypotheek geschikt voor jou?

.