10 hypotheekverlagers

Om te bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen kijkt de bank naar de waarde van de woning (maximaal 101% in 2017). Maar de bank kijkt ook naar je inkomen en uitgaven. Vooral bij je uitgaven zitten diverse zaken die je maximale hypotheek flink kunnen verlagen. Hier de 10 hypotheekverlagers op een rijtje.

1. Telefoon met abonnement

De “gratis” telefoon bij je abonnement is niet zo gratis als het klinkt. Eigenlijk is het een lening voor het telefoontoestel. Deze lening betaal je gedurende de looptijd van het abonnement terug. Is het toestel duurder dan €250? Dan wordt deze sinds mei 2017 geregistreerd als lening bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). En deze lening verlaagt je maximale hypotheek.

2. Private lease

Dit is dus niet de ‘auto van de zaak’, maar een private lease contract dat je zelf aangaat. Een deel van de totale leasekosten wordt gezien als lening en daarom geregistreerd bij het BKR. Private lease verlaagt je maximale hypotheek al snel met tienduizenden euro’s.

3. Studieschuld

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR, maar is wel een officiële lening die je moet opgeven bij je hypotheekaanvraag. Er wordt niet gekeken naar de rente op je studieschuld, alleen naar het bedrag van de oorspronkelijke studielening. Het maakt dus ook niets uit of je al een deel van je studieschuld hebt afgelost. Het kan dus aantrekkelijk zijn om je studieschuld helemaal af te lossen voordat je je hypotheek aanvraagt.

4. Creditcard

Wanneer je creditcard staat geregistreerd bij het BKR verlaagt deze je maximale hypotheek. Niet alle creditcards worden bij het BKR geregistreerd. Alleen als je een creditcard hebt met een limiet vanaf €250 waarbij je in termijnen kunt aflossen, wordt deze geregistreerd.

5. Rood staan

Als je de mogelijkheid hebt om rood te staan (vanaf €250 en langer dan 1 maand) dan is dit van invloed op je maximale hypotheek. Je hoeft dus niet rood te staan, maar als je het kan dan is het een BKR-registratie.

6. Partneralimentatie

Wanneer je partneralimentatie betaalt, dan daalt je maximale hypotheek. Dit bedrag valt onder je financiële verplichtingen en gaat van je inkomen af. Dit geldt dus niet voor kinderalimentatie.

7. Lening bij de bank

Heb je een persoonlijke lening of doorlopend krediet bij de bank? Of een lening bij een postorderbedrijf? Ook dit zijn leningen die bij het BKR geregistreerd worden en dus meegenomen worden in de berekening van je maximale hypotheek.

8. Familiebanklening

Behalve bij de bank, kun je ook geld lenen bij familie of vrienden. Deze leningen worden niet geregistreerd bij het BKR, maar moet je wel opgeven bij je hypotheekaanvraag.

9. Erfpacht

Erfpacht kan een flinke impact hebben op de maximale hypotheek. Alleen als de erfpacht eeuwigdurend is afgekocht telt deze niet mee voor de berekening van de maximale hypotheek. Bij tijdelijke afkoop van de erfpacht hangt de impact van de periode af. Wanneer de erfpacht niet is afgekocht en er dus periodiek canon betaald wordt, zal de maximale hypotheek een stuk lager zijn.

10. Korte rentevastperiode

Ook de rentevastperiode die je kiest is van invloed op je maximale hypotheek. Wanneer de rentevastperiode korter is dan 10 jaar moet de bank rekenen met een wettelijke rekenrente van (momenteel) 5%. Dit is dus een stuk hoger dan de werkelijke hypotheekrente die je gaat betalen. Hierdoor zijn je berekende maandlasten hoger en je maximale hypotheek lager.

.

Ben je van plan om een huis te gaan kopen? Check dan op tijd deze hypotheekverlagers en je BKR-registraties. Los de leningen af als dit nodig is om je droomhuis te kopen. Dit voorkomt teleurstellingen.

.

Meer weten over de doe-het-zelf hypotheek? Lees dan ook:
Wat is voor jou de beste rentevastperiode?
Zo versnel je je hypotheekaanvraag